Home » Blog » SpO2 meten met een Garmin Forerunner 745

SpO2 meten met een Garmin Forerunner 745

Spo2-bloedzuurstofniveau-zuurstofverzadiging-Forerunner-745-horloge-melding-meten

De Garmin 745 is niet alleen een zeer goed sporthorloge, maar heeft ook een aantal gave gezondheidsfuncties. In samenwerking met Garmin Nederland mocht ik dit horloge een aantal weken uittesten. Hier heb ik dan ook uitgebreid de tijd voor genomen. Eén van de interessante toevoegingen aan het horloge, vergeleken met zijn verre voorganger 735XT, is de SpO2 meter. De meting werkt via de ingebouwde Pulse Ox Sensor. Deze sensor houdt het zuurstofstaturatieniveau in het bloed in de gaten. Zo krijg je een nog duidelijker beeld van je slaap en hoe je je aanpast aan hoogte tijdens trainingen op hoogte. Je kan er voor kiezen om een meting alleen in de nacht uit te voeren, maar ook continue. Dat laatste is heel erg interessant voor mensen die nog meer inzicht willen hebben in hun SpO2 niveau.

Geïnteresseerd in dit horloge? Lees dan mijn uitgebreide Garmin Forerunner 745 review eens!

Wat is SpO2?

SpO2 is de hoeveelheid zuurstof die in het bloed wordt vervoerd. Dit wordt weergeven als percentage. Je meet dan zuurstofverzadiging of zuurstofsaturatieniveau in het bloed. Gezonde personen hebben een SpO2-waarde tussen de 96% en 99%. Mensen met bijvoorbeeld een longaandoening of mensen die trainen op grote hoogte kunnen een lagere waarde hebben. Je kan dit meten met een pulse oximeter. Deze kun je kopen als medisch apparaatje, maar zit tegenwoordig ook in horloges ingebouwd, zoals in de Garmin Forerunner 745 en Fitbit Sense.

Anders geformuleerd: SpO2 is de perifere capillaire zuurstofverzadiging. Het is een schatting van het aantal zuurstofmoleculen in het bloed.

Voordelen van de Garmin Forerunner 745 SpO2 sensor

Een Garmin Foreunner 745 heeft een ingebouwde SpO2 sensor. Erg handig voor als je op hoogte traint. Zo zie je hoe je lichaam omgaat met grote hoogte. Over het algemeen kun je stellen dat bij hoogtes boven de 2500m SpO2 afneemt. Daarnaast krijg je een duidelijker beeld van hoe je slaapt. SpO2 metingen helpen ook bij aandoeningen zoals slaapapneu. Mensen die lijden aan COPD, chronische astma, cystische fibrose, pulmonale hypertensie, obstructieve slaapapneu en hartaandoeningen of hartfalen hebben doorgaans ook een lagere SpO2-waarden tijdens hun slaap. Overdag moeten ze hun niveaus ook in de gaten houden.

Hoe meet je dit met een Garmin Forerunner 745?

Je kan metingen van SpO2-niveaus op een Forerunner 745 op twee manieren meten continue of alleen tijdens de slaap. Een continue meting geeft de hele dag door inzicht in de bloedzuurstofniveaus, maar kost wel iets meer batterij. In de standaardinstellingen (fabrieksinstellingen) werkt een meting als volgt:

  1. Zet de Garmin Forerunner 745 aan
  2. Druk op de knopjes naar beneden (links van het scherm)
  3. Navigeer naar Pulseoxymeter
  4. Druk op het knopje rechtsboven het scherm
  5. Je ziet nu een overzicht van de afgelopen 24 uur (als je de continue meting aan hebt staan)
  6. Klik je naar beneden (knopje linksonder) zie je een uitgebreide weekgeschiedenis van SPo2.

Tip: In Garmin Connect kun je bij gezondheidsstatistieken > Pulseoxymeter ook een overzicht inzien van de metingen. Je bekijkt hier grafieken van 1 dag, 7 dagen, 4 weken of zelfs een geheel jaar!

Continue meting van SpO2

Je kan deze sensor op die manieren instellen op de Foreunner 745: Uit, In Slaapstand en Gehele dag. Als je kiest voor uit, dan meet hij nooit de SpO2-waarde in het bloed. Kies je voor In Slaapstand, meet je alleen in de nacht tijdens slapen de waarde. Ga je voor de optie Gehele Dag, dan meet je continue de Spo2 waarde.

Update: Krijg je meldingen bij te lage zuurstofstaturatieniveaus? Deze vraag werd veel gesteld. Antwoord: Je krijgt geen melding als de waarde boven of onder een percentage komt.

Meer informatie

Klik op de Bekijk-knop voor meer informatie over het horloge en de laatste aanbiedingen.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.