Home » Blog » Slaap tracken met de Mi Band 6: dit meet je

Slaap tracken met de Mi Band 6: dit meet je

Slaap slaapgegevens Mi Band 6

De Xiaomi Mi band 6 kan meerdere slaapgegevens meten tijdens een nacht. Je moet het horloge dan wel natuurlijk goed om de pols dragen. Een beetje vreemd is wel dat de Mi Band 6 op het moment niet de REM-slaap meet, terwijl de Mi Band 5 dit wel kan. Dit zal hopelijk in een volgende (firmware) update wel opgelost worden. Gelukkig krijg je – op het ontbreken van de REM-gegevens – wel enorm veel andere waardevolle slaapgegevens. In deze blog zie je wat de Mi Band 6 precies kan meten tijdens slaap en hoe een normale nacht er bij mij uit ziet volgens deze goedkope activity tracker.

Wat meet deze activity tracker in de nacht?

Om te beginnen krijg je na een nacht slapen een slaapscore. Dit is een score tussen de 0 en 100, bijvoorbeeld 85. Onder deze score zie je de tijd waarop je ging slapen en de tijd waarop je wakker wordt. In mijn geval was dit 21:45 tot 07:16. Met kleuren wordt er aangegeven hoe je hebt geslapen:

Donkerblauw: Diepe slaap
Lichtblauw/paars: Lichte slaap
Geel: Tijd wakker

Op de dag zelf worden ook de Dutjes bijgehouden. Als je bijvoorbeeld even een korte powernap doet, zal je dit in de app inzichtelijk krijgen.

Ademhalingskwaliteit

Naast de bovenstaande gegevens, meet de Mi Band 6 ook de ademhalingskwaliteit. Deze functie is op het moment nog wel in Beta. Volgens de app is dit:

Xiaomi Mi Band 6 - Acitivity tracker - Europese variant - Zwart

44,99
43,89
Bol.com
Prijs gecheckt op 16 januari 2022 21:52

De relatie tussen slapen en ademen
De ademhalingskwaliteit tijdens de slaap hangt nauw samen met uw dagelijks leven en een slechte ademhalingskwaliteit tijdens de slaap kan ertoe leiden dat u zich overdag moe en slaperig voelt. De ademhalingskwaliteit tijdens de slaap kan bovendien worden beïnvloed door factoren zoals slaaphouding, gewicht, alcoholgebruik, enz. Door een score van de ademhalingskwaliteit voor u te berekenen hopen we u te helpen bij het vaststellen van goede slaapgewoonten.

Naast deze informatie geeft de Mi Fit app voor de Mi Band 6 ook een aantal tips hoe je de ademhalingskwaliteit kan verbeteren. Aan het einde van de nacht krijg je een score tussen de 0 en 100. Bij mijn afgelopen nacht was het 85, waar er een referentiewaarde aan 90-100 wordt aangegeven.

Handig om te weten: Bij mij en twee andere Mi Band 6 gebruikers wordt geen slaap gemeten. Ik heb de CN-versie, die ik in het Engels gebruik. Bij andere gebruikers, bijvoorbeeld via Reddit, lees ik wel over dat REM gemeten wordt. Zodra ik hier 100% uitsluitsel over heb, pas ik dit artikel en de review aan!

Slaapkwaliteit analyse Mi Band 6

In het kopje onder de ademhalingskwaliteit krijg je een korte slaapkwaliteit analyse. Ik vond zelf mijn nacht wel prettig. Met 9 uur en 14 minuten slaap in totaal, werd ik uitgeslapen wakker. Ik merk sowieso dat een lange nachtrust echt wonderen doet voor de kwaliteit van mijn dag. Met andere woorden: Hoe meer ik slaap, des te meer ik op een dag aankan.

Ik kreeg als tip mee van de app: Diepe slaap is te kort. Span u niet te veel in, houd een goed humeur, zorg voor een goede werk/vrijetijdsbalans en sport meer om fit te blijven. Hoewel ik de eerste en de laatste tip een beetje tegenstrijdig vind, klopt dit misschien wel. Gisteravond heb ik nog 5km hardgelopen.

Slaap vergeleken met andere gebruikers

Xiaomi vergelijkt gegevens van diverse gebruikers van dezelfde leeftijd uit hetzelfde gebied. Vergeleken met deze gebruikers viel ik eerder in slaap dan 93% van de mensen en zag ik langer in een diepe slaap dan 37% van de mensen. Dit zie je goed terug in de onderstaande screenshot.

Vergeleken met een ander horloge

Ik heb in dezelfde nacht ook mijn Garmin Forerunner 735XT horloge gedragen. Ik beschouw zelf de metingen van dit horloge als vrij betrouwbaar als het gaat om hartslag en GPS. Dit heb ik diverse malen nagemeten met een hartslagband en andere GPS. Slaapgegevens vertrouw ik ook meer op de 735XT, maar deze heb ik niet vaak nagemeten met andere instrumenten (iets wat wel op mijn verlanglijst staat). De slaapgegevens van de Garmin vergeleken met de Mi Band 6 verschillen wel echt enorm. Zo heeft de Garmin veel meer diepe slaap gemeten. Op de onderstaande screenshots zie je de verschillen erg duidelijk naar voren komen.

Slaapgegevens Mi Band 6
Slaapgegevens Mi Band 6
Slaapgegevens Garmin 735XT
Slaapgegevens Garmin 735XT
Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.