Home » Blog » Polar Grit X review: Mijn uitgebreide ervaring en mening

Polar Grit X review: Mijn uitgebreide ervaring en mening

Polar Grit X review ervaring mening

In samenwerking met Polar heb ik de Polar Grit X mogen testen. Sinds een maand gebruik ik dit horloge als mijn dagelijkse horloge. Inmiddels heb ik veel gedaan met het horloge. Het is daarom hoog tijd dat ik er een uitgebreide review over schrijf. Met een prijskaartje van €429,90 is het geen aankoop die je zomaar even doet. In deze review neem ik je mee van het installeren en uitpakken van de Grit X tot het uitvoeren van activiteiten zoals wandelen, hardlopen, zwemmen, fietsen en sporten in de sportschool. Ik krijg van Polar geen vergoeding voor deze review. Deze review bevat 100% mijn eigen mening over dit outdoor sporthorloge.

Wat valt meteen op aan de Grit X?

Voordat ik de Grit X ontving, heb ik mij natuurlijk even goed verdiept in het horloge. Ik ben namelijk zelden zo enthousiast geweest om iets uit te testen. De Grit X stond al geruime tijd op mijn verlanglijst. Aangezien ik per maand talloze horloges bekijk, review en er informatie over op zoek, weet ik al snel wat de opvallende punten zijn van een horloge. Bij de zoektocht naar informatie over de Grit X viel mij o.a. het volgende op:

 • Batterijduur: Het horloge is gemaakt als echt outdoor horloge. Een van de belangrijkste dingen die je zoekt in een horloge waarmee je buiten op avontuur gaat, is natuurlijk de batterijduur. De Polar Grit X gaat maar liefst 40 uur mee in trainingsmodus en 7 dagen in horlogemodus. Hier worden ook de triatleten, die tijdens wedstrijden vaak langer dan 10 uur achterelkaar sporten, blij van. Daarnaast is het voor de bushcrafters, fanatieke hikers en survivalers goed geschikt qua batterijduur.
 • Licht in gewicht: Een outdoor horloge is vaak erg zwaar. Logisch, omdat je veel functionaliteiten wenst van dit soort horloges. Met 64 gram is het een van de lichtste horloges in deze categorie. Het scherm is wel iets groter dan ik van normale sporthorloges ben gewend, maar hier kom ik later op terug.
 • Polar Fuelwise: Je ontvangt meldingen tijdens trainingen, wedstrijden of hele lange outdoor-hikes om je energieniveau op peil te houden. Erg handig en in veel gevallen ook belangrijk om een lange activiteit uit te kunnen zingen.
Horloge Grit X zijkant

Wat is de Polar Grit X?

De Polar Grit X is een outdoor multisporthorloge. Het horloge werd in 2020 gelanceerd en werd positief ontvangen door critici. De Grit X is een robuust en duurzaam outdoor-horloge. Polar Grit X wordt geleverd met ingebouwde GPS, kompas en hoogtemeter in trainingsmodus, en Polar’s unieke Smart Coaching-functies die ervoor zorgen dat je klaar bent voor je toekomstige avonturen. Dankzij het robuuste ontwerp is het goed geschikt voor de fanatieke sporter die zich graag outdoor begeven.

Polar Grit X review

Nu we weten wat het horloge is en wat de bijzondere functies zijn waarop ik mij kon verheugen kunnen we beginnen met het beoordelen van het horloge. Dit doe ik in meerdere tussenkopjes. Ik probeer zoveel mogelijk eerlijke informatie te geven, zodat je zelf een weloverwogen beslissing kan maken over dit horloge. Ben je benieuwd naar mijn mening? Dan kun je direct door naar het kopje review scrollen.

Grit X in doos

Uitpakken

Nadat de pakketbezorger de Grit X kwam brengen ben ik er direct mee aan de slag gegaan. Na het maken van een paar foto’s, heb ik het horloge direct aan de oplader gehangen. Polar heeft gekozen voor een rond plaatje wat je achterop het horloge klikt en kiest dus niet voor systeem met een grijpertje, zoals Fitbit en Garmin vaak wel doen. Een prima systeem. Je hoort (en ziet) goed wanneer de horloge goed in de oplader zit. De oplader klikt goed vast. In het doosje zit:

 • Het Polar Grit X horloge
 • Instructieboekjes in meerdere talen, waaronder Nederlands
 • Oplaadkabel (zonder kopje). Je steekt de usb-kabel in bijvoorbeeld het kopje van de telefoonoplader, die je in het stopcontact doet.
Doosje Grit X horloge

Eerste indruk

Ik heb mijn eerste indruk direct opgeschreven in een notitieboekje. Anders ben ik geneigd dit snel te vergeten. Ik heb genoteerd: “Wow. Erg stijlvol horloge, robuust uiterlijk, stevig design met grote knoppen”. Het horloge is erg stijlvol en misstaat ook niet bij een wat netter outfit. Het horloge heeft een groot scherm met grote knoppen aan de zijkant. Het horlogebandje is stevig, maar toch flexibel genoeg om niet te irriteren om de pols. Het scherm is aan de grote kant, zowel in omtrek als in dikte. Dit was wel even wennen en wellicht voor mensen met dunne polsen een negatief punt. Ik was er na een aantal dagen aan gewend. Laatst droeg ik even mijn oude vertrouwde Garmin Forerunner 735XT. Deze voelde aan als een piepklein horloge ?.

Polar Flow Grit X

Opladen en koppelen

Zoals elk nieuw horloge, gaat ook de Grit X direct aan de oplader. Ik begin pas met een nieuw horloge als deze 100% is opgeladen. Na het opladen ben ik begonnen met het koppelen aan de Polar Flow app. Deze app gebruik je altijd in combinatie met een Polar horloge, net zoals je bij Fitbit de Fitbit app gebruikt en bij Garmin gebruik maakt van Garmin Connect. Polar Flow kun je gratis downloaden in de app store naar keuze. Het horloge was bij mij binnen een mum van tijd gekoppeld aan mijn telefoon. Ik heb een stappenplan horloge koppelen aan Polar Flow gemaakt. Hier lees je stap voor stap hoe ik dit heb gedaan. Ook lees je oplossingen als het koppelen niet goed werkt.

Polar Flow koppelen

Polar Grit X tijdens activiteiten

Ik heb de Grit X in de afgelopen 4 weken erg goed kunnen uittesten. Vaste lezers van Sporthorloge365 weten dat ik graag wandel, fiets, mountainbike, hardloop, zwem (liefst buiten) en naar de sportschool ga. De Grit X heb ik bij al mijn activiteiten meegenomen. Wat mij vooral opviel is dat de Grit X tijdens het zwemmen goed om de pols zat en dat de hartslag even nauwkeurig was als de Polar H10 hartslagband. Dit kan natuurlijk toeval zijn, maar zegt wel veel over de nauwkeurigheid. Nadat ik het horloge had gekoppeld aan de Flow app, heb ik deze direct verbonden met Strava, zodat mijn activiteiten direct naar mijn Strava-profiel worden verzonden.

Voordelen en nadelen tijdens sporten en activiteiten

Tijdens mijn vaste activiteiten viel mij het volgende op:

 • Lange batterijduur. Na 4 uur lang mountainbiken in de bossen, had ik nog steeds 70%+ batterijduur over. Ik begon die dag niet precies op 100%. Een indrukwekkende prestatie.
 • Goed afleesbaar scherm, ook als de zon op het scherm staat.
 • Knoppen zijn groot genoeg en hebben een ribbeltje voor extra grip. Ook als je tijdens het sporten zweethanden hebt, kun je het horloge goed bedienen.
 • Je kan een route uploaden naar het horloge via Komoot. Dit werkt echter niet heel erg soepel, waardoor ik het slechts één keer heb gebruikt. Het is echt afwachten totdat Polar ook Strava routes en andere route-apps gaat ondersteunen.
 • ANT+ ondersteuning ontbreekt. Een gemiste kans. Al helemaal in corona-tijd, waar mensen graag wearables koppelen aan indoor-fietstrainers, crossstrainers e.d.
Polar Grit X zwembad zwemmen open water

Extreem lange batterijduur in GPS-stand

Het horloge heeft een batterijduur tot 100 uur in GPS modus. Dit is écht bizar lang. Je kan in de instellingen van het horloge zelf bepalen hoe het horloge zich moet gedragen tijdens het uitvoeren van een activiteit. Dit werkt als volgt:

 • 40 uur: GPS wordt elke 1 seconde bijgewerkt, hartslagmeting is ingeschakeld,  schermupdate is normaal.
 • 60 uur: GPS wordt elke minuut bijgewerkt, hartslagmeting is ingeschakeld, schermupdate is normaal.
 • 100 uur:  GPS wordt elke 2 minuten bijgewerkt, hartslagmeting is uitgeschakeld, scherm staat op screensaver modus.
 • Tot 7 dagen: Je gebruikt het horloge dan niet om een activiteit te meten. De Grit X is alleen in horlogemodus.

Polar Grit X kopen: aanbiedingen en beste prijzen

Hieronder zie je live de beste prijzen van de Grit X van dit moment. Is er een aanbieding? Dan wordt deze prijs als eerste weergeven. De prijzen staan van laag naar hoog weergeven.

Polar Grit X Review: conclusie

De Polar Grit X heeft mij positief weten te verrassen. Het is een zeer robuust horloge met een duidelijk scherm, dat je ook in de zon goed kan aflezen. De knoppen aan de zijkant zijn groot en voorzien van een ribbeltje voor extra grip. Hierdoor is het horloge ook tijdens activiteiten goed te bedienen. Als je op zoek bent naar een écht outdoor horloge met mega-lange batterijduur, dan is de Grit X zeker het overwegen waard. Het horloge is gemaakt voor mensen die voor lange tijd outdoor sporten, hiken of bijvoorbeeld survivallen. De batterijduur is dan ook een groot voordeel. Daarnaast heeft het horloge talloze gave features en kenmerken en meet het alles wat je wil van een goed sporthorloge. Nachtelijke statistieken en andere gezondheidsstatistieken zijn goed onzichtbaar in de app.

Dankzij grote en ietwat dikke scherm is het horloge voor mensen met dunne polsen iets minder prettig. Het kan dan wat te groot aanvoelen om de pols. Voor mensen met een polsomtrek 130-190 mm heeft Polar hier wel de S-variant voor in het leven geroepen. Een goede keus. Ik heb de M/L, voor een polsomtrek van 145-215 mm getest. Het is echt de moeite waard om dit van te voren even op te meten!

Het ontbreken van ANT+ en het lastige proces van routes uploaden via Komoot zijn voor mij twee echte minpunten. Buiten dat is het een betrouwbaar, solide, robuust en stijlvol horloge voor iedereen die fanatiek aan outdoor-sport doet.

*Alle afbeeldingen zijn uit eigen beheer

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.