Home » Blog » Moet ik een screen protector / tempered glass kopen voor mijn horloge?

Moet ik een screen protector / tempered glass kopen voor mijn horloge?

Screenprotector tempered glass smartwatch sporthorloge kopen

Dit is een vraag die ik al meerdere keren heb gekregen. Logisch ook, want als je net een sporthorloge, smartwatch of activity tracker hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze netjes blijft. Een krasje, deukje of putje in het scherm van je horloge is dan ook snel gemaakt. Je kan dan tempered glass, ook wel een screen protector. Deze ‘schermbeschermers’ zorgen er voor dat je minder snel krassen krijgt op je sporthorloge. Aangezien je soms veel geld voor zo’n horloge neer moet leggen, is dit wellicht een verstandige koop. Een gemiddelde screenprotector voor een horloge van Garmin, Polar of Fitbit kun je al kopen voor minder dan 15 euro. In deze blog bekijk ik of het wel echt nodig is.

Wat is een screenprotector / tempered glass?

Een screenprotector is een extra vel materiaal – gewoonlijk gemaakt van polyurethaan of gelaagd glas – dat op het scherm van een elektronisch apparaat kan worden bevestigd en het beschermt tegen fysieke schade. Dit wordt ook wel tempered glass genoemd. De screenprotector werd voor het eerst ontworpen in 1968 door Herbert Schlegel voor gebruik op televisieschermen. Tegenwoordig wordt het gebruikt om horloges, smartphones en zelfs tablets te beschermen tegen krassen, deuken en putten op het scherm.

Materiaal van de screen protector

Schermbeschermers zijn gemaakt van plastic, zoals polyethyleentereftalaat (PET), thermoplastisch polyurethaan (TPU), of van gelaagd gehard glas. Plastic screenprotectors kosten minder dan glas en zijn dunner (ongeveer 0,1 mm dik, vergeleken met 0,3 tot 0,5 mm voor glas en flexibeler. Tegen dezelfde prijs is glas beter bestand tegen krassen dan plastic en voelt het meer aan als gewoon het scherm van het apparaat. Hoewel duurdere plastic beschermers misschien beter zijn dan de goedkoopste modellen van gehard glas, omdat goedkoop glas soms snel kan barsten.

Een screen protector kopen voor meerdere merken

Je kan snel en eenvoudig een screen protector kopen voor meerdere merken sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Klik op de banner hieronder om het volledige assortiment te bekijken.

Screen protectors

Moet je een sporthorloge of fitness tracker voorzien van een screen protector?

Ik kan hier eerlijk gezegd geen eenduidig antwoord op geven. Zelf ben ik altijd erg voorzichtig met mijn horloge en doe ik niet aan extreme sporten. Hierdoor komen er niet snel krassen op mijn horloge. Toch zitten er – na bijna anderhalf jaar – al de eerste putjes en deukjes in mijn scherm. Waar je soms met een screenprotector van een telefoon nog wel eens last hebt met swipen en navigeren op de telefoon als er een stuk extra glas overheen zit, is dit bij sporthorloges minder. Wil je jouw (nieuwe) horloge netjes houden, dan raad ik het wel aan. Je bouwt dan een stukje extra zekerheid in. Doe je bijvoorbeeld aan een sport waarbij de kans groter is dat je het horloge beschadigd, zoals zwemmen in open water of voor een horloges tijdens het golfen? Dan raad ik het zeker aan. Ook voor de avontuurlijke wandelaar kan het geen kwaad.

Wat is het verschil tussen gehard glas en een screenprotector?

Tempered glass wordt in het Nederlands ook wel gehard glas genoemd. In de (web)winkel zie je meestal de term tempered glass in de titel. Gehard glas is altijd robuuster en duurzamer dan plastic. Plastic beschermers raken gemakkelijk bekrast en zijn ongeveer 0,1 mm, terwijl de glasbeschermers over het algemeen 0,3-0,5 mm dik zijn. Een screen protector kan van glas of van plastic gemaakt zijn. Tip: Ga altijd voor glas voor de optimale bescherming van je horloge!

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.