Bekijk alle Black Friday deals in onze laatste blog via deze link mét live prijsupdates!⚫

Garmin Forerunner gegevens na training met de 4iiii vermogensmeter

Garmin Forerunner gegevens na training met de 4iiii powermeter

In samenwerking met SB Supply mocht ik de 4iiii vermogensmeter testen. De afgelopen week ben ik al een aantal keer op de fiets gestapt voor een mooi rondje in de buitenlucht. De 4iiii vermogensmeter koppelde ik aan mijn Garmin Forerunner 735XT. In deze blog ga ik dieper in op de Garmin Forerunner gegevens na training met de 4iiii vermogensmeter. Binnenkort zal ik de powermeter ook koppelen aan de Polar GRIT X. Ook staat er deze week nog een FTP test met de 4iiii vermogensmeter op de planning. Tijdens de test kan mijn sporthorloge het functioneel drempelvermogen bepalen. Het functioneel drempelvermogen kan gebruikt worden om de zones nog beter in te delen.

Garmin Forerunner gegevens na training met de 4iiii vermogensmeter

Wanneer je gaat fietsen met een powermeter krijg je extra informatie over jouw fietstraining te zien. Al deze informatie kan je uiteraard inzetten bij volgende trainingen en misschien zelfs tijdens wedstrijden. Maar welke gegevens krijg je eigenlijk te zien in de Garmin Connect app na een training? Hoe kan je deze gegevens gebruiken bij het plannen van alle aankomende trainingen? Hieronder bespreken we een aantal gegevens die je te zien krijgt wanneer je traint met een powermeter die je kan koppelen aan een Garmin Forerunner.

Garmin Connect: Alle gegevens m.b.t. vermogen

Ik draag tijdens mijn trainingen het multisporthorloge Garmin Forerunner 735XT. Na mijn trainingen bekijk ik de trainingsgegevens in de Garmin Connect app. Train je met een powermeter? Dan kan je deze powermeter koppelen aan jouw Garmin sporthorloge. Na de training kan je verschillende gegevens bekijken in de Garmin Connect app. Gegevens die je kunt zien zijn bijvoorbeeld: Vermogen (Watt), L/R balans (bij een tweezijdige powermeter), Cadans (rpm), vermogenscurve en de tijd die je in een bepaalde vermogenszone hebt gefietst. Op de computer krijg je meer details te zien in het overzicht dan in de app op een smartphone.  

Gemiddeld en maximaal vermogen

Kijk je naar de vermogensgegevens in de app, dan zie je het gemiddelde vermogen en het maximale vermogen. Deze kan je laten weergeven op twee verschillende manieren. Zo kan je kiezen uit Watt of W/kg. Het maximaal gemiddeld vermogen – dit is het maximale vermogen dat je voor 20 min kan volhouden – krijg je ook te zien. In de app zie je ook het Normalized Power (NP), het functioneel drempelvermogen, de Intensity Factor (IF), de Training Stress Score en de FTP-instelling te zien. De kans is groot dat je van normalized power en de intensity factor nog nooit hebt gehoord.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner

Vermogenszones

Voor vermogenszones bestaan er 7 verschillende zones in tegenstelling tot de 5 verschillende zones die worden gebruikt bij het aangeven van de hartslagzones. In de Garmin Connect app kan je meteen zien hoe lang je in welke vermogenszone hebt getraind. Je ziet hier ook de tijd bij en het percentage van de gehele rit.

Normalized Power en Intensity Factor

De termen Normalized Power en Intensity Factor ben je waarschijnlijk nog niets snel ergens tegen gekomen. Deze twee termen zijn – samen met Training Stress Score – onderdeel van geregistreerde handelsnamen van Peaksware. Normalized Power (NP) is een manier om het gemiddelde van het vermogen in Watt te berekenen hierbij wordt ook rekening gehouden met het feit dat tempowisselingen energie kosten. Het is dus een berekening van het vermogen dat je had kunnen fietsen als je een gelijkmatig tempo zou hebben aangehouden. De intensity factor geeft aan hoe zwaar een training was vergeleken met jouw fitnessniveau op dat moment.

Vermogenscurve

In de vermogenscurve kan je de vermogensgegevens van de activiteit die je hebt gedaan vergelijken met de vermogensgegevens van andere ritten. Vergelijk de gegevens met de vermogensgegevens van ritten van de afgelopen 4 weken, 3 maanden, 12 maanden of met de gegevens van alle activiteiten.

Voor jou geselecteerd
Garmin Forerunner 745
Garmin Forerunner 745: informatie, kopen en mijn mening