Home » Blog » Fitbit test meten van bloeddruk d.m.v. Pulse Arrival Time (PAT)

Fitbit test meten van bloeddruk d.m.v. Pulse Arrival Time (PAT)

Fitbit bloeddruk meten horloge

In de Fitbit Sense heeft het bedrijf al een record aantal sensoren weten te verwerken, zoals een ECG-sensor, EDA-sensor, hartslagmeter en huidtemperatuur-sensor. Fitbit speelt nu met het idee om via de Pulse Arrival Time score ook bloeddrukmetingen uit te voeren via een horloge. Een controversieel idee, aangezien er meerdere studies zijn die aantonen dat deze methode niet echt geschikt is om bloeddruk te meten. Andere studies concluderen dat er nog meer onderzoek nodig is. Toch lijkt Fitbit er wel iets in te zien. Zij vragen zich hardop af je door het meten van de PAT-score op de pols de bloeddruk kan meten. Vanaf april 2021 is het grote wearable bedrijf gestart met grootschalig onderzoek.

Waarom bloeddruk meten met een horloge?

Fitbit geeft in de oproep voor de studie aan dat er in de Verenigde Staten alleen al bijna 1 op de 2 volwassenen te maken heeft met een te hoge bloeddruk. Veel mensen hebben dit zelf niet door.  Het controleren van de bloeddruk is niet altijd even gemakkelijk. Veel mensen hebben thuis geen apparaat waarmee zij bloeddruk kunnen meten. Ook gaat niet iedereen regelmatig naar een dokter. Sommige mensen hebben niet eens toegang tot zorg, of de zorg is te duur in sommige landen. Dit speelt in Nederland iets minder, maar ook in ons land lopen er mensen rond met een te hoge bloeddruk, zonder dat zij dit zelf weten. Fitbit vindt het daarom de moeite waard om te onderzoeken of een gezondheidshorloge bij kan dragen aan het meten van bloedruk.

Wat is Pulse Arrival Time (PAT)?

In de aankondiging van Fitbit wordt gesproken over het meten van bloeddruk met de PAT-score. Dit is de afkorting voor Pulse Arrival Time. In het Nederlands zou je dit kunnen vertalen als: Pols aankomsttijd. Dit gegeven toont dan ook de tijd aan die een hartslag nodig heeft om van het hart naar de pols te komen. Volgens onderzoeken bestaat er een samenhang tussen bloeddruk en PAT.

Wie doen er mee met het onderzoek?

Deze studie wordt uitgevoerd in de Verenigde Staten. Mensen die daar woonachtig zijn en minstens 20 jaar oud zijn hebben een melding ontvangen of ze mee willen doen met een onderzoek van een maand. Niet iedereen boven de 20 in Amerika komt in aanmerking. Er is namelijk gekozen voor diversiteit.

Meerdere studies

Er zijn meerdere studies gedaan op het gebied van PAT en bloeddruk. Voor wie het interessant vindt, kan de onderzoeken hieronder bekijken:

Kan je in Nederland met een Fitbit Sense bloeddruk meten?

Nee. Op het moment is het nog niet mogelijk om bloeddruk te meten met een Fitbit horloge in Nederland, of elders in de wereld. Fitbit is in april 2021 gestart met grootschalig onderzoek. Het gaat vanzelfsprekend nog wel even duren voordat de eerste resultaten er zijn. Mochten deze positief zijn, dan kan Fitbit besluiten hier iets mee te doen. Er moeten dan nog codes geschreven worden achter de schermen en per land bij gezondheidsinstanties goedkeuring aangevraagd worden. Zoals je begrijpt gaat hier nog wel heel lang over heen. Daarbij lijkt het onderzoek geen enorme grote kans van slagen te hebben, zoals meerdere studies aantonen.

Top 10 smartwatches en activity trackers banner
nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook veel over massage guns. Dit doet hij op Massagegunreview.nl. Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.