Aanbieding: Samsung Galaxy smartwatch met 30% (!!) korting. Bekijk hier!

Grote storing bij Garmin: Helpdesk en Connect geraakt

Garmin Connect storing juli 2020

In de middag van 23 juli merkten Garmin gebruikers op dat nieuwe activiteiten niet meer werden gesynchroniseerd met Garmin Connect. Al snel kwamen diverse sociale media kanalen van Garmin, waaronder Garmin India en Garmin Fitness met een verklaring. “We ondervinden momenteel een storing die van invloed is op Garmin Connect en als gevolg hiervan zijn de Garmin Connect-website en mobiele app momenteel niet beschikbaar”. Deze storing heeft ook gevolgen voor de Garmin callcenters, waardoor het bedrijf geen oproepen, e-mails of online chats kan ontvangen. Achter de schermen werkt het bedrijf hard aan een oplossing. Een dag later (24 juli 2020) heeft het bedrijf nog steeds te maken met de storing. Er gaan geruchten dat Garmin te maken heeft met een ransomware hack, maar dit is niet officieel bevestigd.

Verklaring Garmin op Twitter

Waar kan de Garmin Connect storing door komen?

Er wordt op internet druk gespeculeerd over de mogelijke oorzaken. Het meest hardnekkige gerucht heeft te maken over WastedLocker; een vorm van ransomware (zie uitleg hieronder). Zdnet meldt dat een aantal medewerkers van Garmin via o.a. Twitter hebben bevestigd dat het inderdaad gaat om een ransomware-aanval. Andere bronnen melden Garmin gepland onderhoud had op vrijdag en zaterdag 24 en 25 juli 2020. Tijdens onderhoud kan er wellicht iets mis zijn gegaan, of het systeem kan tijdens onderhoud meer vatbaar geweest zijn voor een virus.  

Top 10 smartwatches en activity trackers banner

Wat is Ransomware?

Ransomware is een soort kwaadaardige software die een computer infecteert en de toegang van gebruikers beperkt. De software/hacker wil losgeld ontvangen om de systemen weer te ontgrendelen. Ransomwarevarianten worden al enkele jaren waargenomen en proberen vaak geld van slachtoffers af te persen door een waarschuwing op het scherm weer te geven.

‘Ik kan geen activiteiten syncen met Garmin Connect!’

Dat klopt. De storing raakt naast de helpdesk van Garmin ook Garmin Connect en Garmin Pilot. Je kan dus geen activiteiten syncen met Garmin op dit moment. Wil je toch graag een activiteit van Garmin afhalen en bijvoorbeeld op Strava of Runkeeper zetten? Dan onderneem je de volgende stappen:

  1. Koppel het sporthorloge aan de computer via USB
  2. Ga naar de map waar alle activiteiten in staan
  3. Pak het .fit bestand van vandaag
  4. Upload een handmatige activiteit op bijvoorbeeld Strava
Voor jou geselecteerd
Mi Band 5 NFC
Xiaomi Mi Band 5 vs. Mi Band 4: Een uitgebreide vergelijking