Home » Blog » Alles wat je moet weten over judomatten

Alles wat je moet weten over judomatten

Als je een vechtsport of zelfverdedigingskunst beoefent, moet je tijdens een training heel wat keren een val maken. Een juiste vloer moet niet te hard zijn en is van groot belang om de vallen en grondtechnieken op een veilige manier te kunnen uitvoeren. Maar wat is een judomat, welke soorten judomatten zijn er en hoe blijft een judomat mooi? In dit artikel geven we daar antwoord op. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is een judomat?

Een goede judomat zorgt voor een zachte ondergrond zodat het vallen en valbreken minder belastend is voor je lichaam, en je dus ook minder snel een blessure oploopt. Het zorgt dus voor meer comfort en veiligheid. Logisch ook, want je wilt niet op straattegels een koprol maken of een aanval uitvoeren. Daarom moet de hele vloer van een dojo voorzien zijn van judomatten. Je kunt een professionele judomat kopen bij verschillende specialisten, zoals bijvoorbeeld Fightshop.nl.

Verschillende soorten judomatten

De meest traditionele vloerenmat is de tatami, wat staat voor “geplooid en opgestapeld”. Deze traditionele en eeuwenoude Japanse mat is veerkrachtig en zeer schokabsorberend. De vloer voelt minder hard aan en het geluid wordt goed gedempt. Daarom worden deze matten ook nog steeds in Japanse woningen gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de slaapkamer of in de kamers waar ook andere traditionele Japanse zaken zich bevinden.

Ook puzzelmatten kunnen gebruikt worden voor judo of andere vechtsporten, zoals aikido en jui-jitsu. Het grote voordeel is dat deze tegels op maat te snijden zijn en daarom voor elke ruimte geschikt zijn. Ook de prijs is een stuk interessanter, dan bijvoorbeeld matten bestaande uit polyethyleen schuim, zoals de gymnastiekmatten die je ongetwijfeld een keer in de gymzaal op school hebt gezien. Waar een puzzelmat gemiddeld €25 tot €35 per vierkante meter kost, ben je voor een polyethyleen schuim judomat al vaak het viervoudige kwijt.

Onderhoud judomatten

Om beschadigingen, slijtage en vervuiling tegen te gaan, is het belangrijk om de judomatten goed te onderhouden. Zo is algemeen bekend dat je geen schoenen draagt bij judo. Doordat je op blote voeten werkt, houd je ook meer grip op de mat en kun je beter je balans houden. Daarnaast kun judomatten schoonmaken door te stofzuigen en met een vochtige doek de matten af te nemen. Let wel: gebruik een lichtgewicht stofzuiger om te voorkomen dat de mat door de stofzuigerwielen slijtageplekken krijgt. En ga alleen stofzuigen als er een permanente judovloer is gelegd. Succes!

nv-author-image

Edwin

Edwin test, bekijkt en schrijft reviews over sporthorloges, smartwatches en activity trackers. Daarnaast volgt hij dagelijks het laatste nieuws omtrent (slimme) horloges. Hij praat graag over alles wat met (sport)horloges te maken heeft. Naast horloges schrijft hij ook graag over robotstofzuigers, en massage guns en robotgrasmaaiers . Contact opnemen met Edwin kan via Facebook of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.