Home » Kennisbank » Algemene horlogetermen » Watchface

Watchface

Kennisbank watch face wat is watchface wijzerplaat horloge

In de horlogewereld wordt veel gesproken over watchfaces, ook in de Nederlandse omschrijvingen. Een watch face wordt in het goed Nederlands ook wel wijzerplaat genoemd. Veel smartwatches, activity tracker en sporthorloges bieden de mogelijkheid om een wijzerplaat uit te kiezen. Zo kun je zelf kiezen wat er weergeven wordt op het scherm van je slimme horloge. Er zijn verschillende types beschikbaar. Sommige horloges hebben ook de optie om meerdere wijzerplaten te weergeven, één in ruststand of stand-by-modus en een wijzerplaat in actieve modus. In dit artikel van de Sporthorloge365 kennisbank leer je meer over dit begrip en zie je per soort horloge een aantal voorbeelden .

Wat is een watch face?

Een watch face of watchface wordt in het Nederlands ook wel wijzerplaat genoemd. Dit is de weergave op je horlogescherm. Slimme horloges, zoals activity trackers, smartwatches en sporthorloges kunnen een wijzerplaat naar keuze weergeven. Populaire wijzerplaten weergeven bijvoorbeeld naast de tijd ook de gemiddelde hartslag, aantal stappen gezet en het batterijpercentage. Je kan het soms zo gek maken als je zelf wil. Er zijn betaalde en onbetaalde watchfaces. Een watch face op een activity tracker is meer basic. Bij smartwatch wijzerplaten kun je kiezen uit enorm veel schermweergaven, van enorm basic tot kleurrijk. Er zijn ook wijzerplaten in thema’s, zoals superhelden, tekenfilmfiguren en Disney beschikbaar voor veel horloges. Een wijzerplaat voor op een slim horloge wordt gedownload in de app store van de telefoon of in de specifieke app-winkel in de horloge-app.

Wijzerplaat op activity trackers

Hieronder zie je een paar voorbeelden van hoe een watch face op een activity tracker er uit ziet. Je ziet meteen dat dit vrij basic is. De onderstaande voorbeelden zijn afkomstig van het Fitbit Ace 3 horloge voor kinderen.

Wijzerplaat watch face activity tracker

Voorbeeld watch face op een smartwatch

Een smartwatch-display kan veel meer kleuren en dingen tonen. Hieronder zie je een voorbeeld in een afbeelding:

Stappenteller GT2 review horloge smartwatch

Sporthorloge wijzerplaten in teken van data

Een sporthorloge heeft (meestal) geen geavanceerd display, zoals een smartwatch. Je kan echter wel zelf een wijzerplaat downloaden en instellen via de app store, of bij Garmin via Connect. Deze wijzerplaten staan vaak in teken van data, zoals hartslag, vo2max, rust, trainingsbelasting en hersteltijd.

Een eigen foto als wijzerplaat instellen

Sommige toestellen, zoals de Fitbit Sense en Huawei GT2e kunnen zelfs een foto die jij zelf uitkiest als achtergrond weergeven. Ik heb bijvoorbeeld op mijn GT2e een afbeelding van de reis door Thailand samen met mijn moeder als achtergrond staan.

Wijzerplaat eigen foto
Top 10 smartwatches en activity trackers banner